pátek 19. května 2017

Jak se datuje v Polsku s Virgin Mobile

O Polsku se říká, že je zemí datům a mobilní službám zaslíbená. Je to ale opravdu tak? O tom jsem se přesvědčil na vlastní kůži.


Než jsem před týdnem jel do Polska, přemýšlel jsem, jak to tam udělám s daty. Být kompletně offline jako v Liverpoolu se mi nechtělo, tak jsem se rozhodl zkusit štěstí a koupit si místní SIM kartu. Spíš naslepo. Polštinou moc nevládnu a tamější nabídky v angličtině moc nebývají. Váhal jsem mezi polským T-Mobilem a Virginem. T-Mobile by měl za 5 PLN (cca 35 Kč) nabízet 1GB internetu na předplacence a Virgin tarif Freemium sice s 300 MB internetu, ale zase s 30 SMS a 30 minutami hovoru. Detaily nabídek a jejich podmínky už jsou v polštině, tak babo raď.


Je tu ale jeden podstatný rozdíl. Na rozdíl od nás tam musíte SIM kartu registrovat u operátora. Proto ji nikdy nekupujte v trafice. Stejně totiž budete muset najít prodejnu operátora.

Stánek Virginu byl přeci jen blíž a slečna, co tam pracuje, mi tvrdila, že volné jednotky můžu využít i na hovory a zprávy jinam do Unie. Tak jsem si koupil červenou SIMku a magentový operátor ostrouhal. Vzhledem k tomu, jak tu žijeme v datové chudobě, jsem neměl nejmenší šanci těch 300 MB vypotřebovat.

Za SIMkartu jsem zaplatil 5 PLN a šel jsem do města. Od slečny jsem se dozvěděl, že bude aktivní do půl hodiny. Jen co restartoval mobil a ten si našel 4G síť, už to fičelo. Poslal jsem SMSku do Prahy a internet umřel. Odpověď na proč jsem hledal následující čtvrt hodiny.

SIM karty Virgin Mobile nestačí jen vybalit, jak bych čekal. Ale abyste využívali tarif Freemium, v rámci nějž máte měsíčně zdarma (opravdu) 300 MB dat, 30 SMS a 30 minut, musíte naťukat kód *222*000# a odeslat ho jako hovor. Poté do několika minut bude provedena změna tarifu a konečně ho můžete využívat a neukrajovat zloté z vašeho kreditu. Na kartě máte po nákupu 5 PLN kreditu, z kterého můžete využívat služby nad rámec tarifu.

Kód pro aktivaci tarifu Freemium: *222*000#

Pár chvil po tom, co jsem odeslal kód, se data znovu rozjela. Virginem byly zpomaleny, protože jsem vyčerpal nějaký ochranný limit. Moje datové faux pas spolu s 2 SMSkami do Prahy nevyšlo ani na 1,5 PLN.

Po zbytek dne a večera data sviští bleskovou po síti 4G. Ve Varšavě a Vratislavi nenachází ani jedno nepokryté místo 4G sítí. Včetně tunelů metra. Když odešlu ještě pár SMSek do Prahy, všímám si, že mi ubývá kredit. Tak ať, stejně by mi těch 5 PLN propadlo. Ale je vidět, že slečna na stánku trochu kecala a ta nabídka není až tak wow. Volné jednotky se nedají použít na SMS ani hovory do zahraničí.

Kód pro zjištění kreditu: *101#

Když jsem odjížděl autobusem z Vratislavi, zapomněl jsem, že pro SIM kartu Virginu mám povolen datový roaming (ještě z časů roamingové SIM karty španělského Orange). Ačkoliv jsem usnul, tak mi k datům připojený smartphone určitě kredit vybžunknul dosucha.

Počkejte si pár dní na zbrusu nový článek o šílené cestě do Varšavy a cestopis z Liverpoolu. Sledujte mé RSS nebo Facebook, ať vám nic neuteče!