neděle 12. března 2017

Jak na taxíky v Maroku

V Praze, co je rok dlouhý, nepoužiji taxík. Všude dojedu MHD, případně vlastním autem. Navíc mi není příjemné jezdit v osobním voze řízeném cizím člověkem. Bohužel, v Maroku není moc rozšířená síť MHD, tak někdy není zbytí a je nutné si vzít taxi. 


V Maroku se rozlišují dva druhy taxi:
  • petit taxi, které jezdí jen po městě
  • a grand taxi, které člověka odveze i do sousedního města.

Marocké grand taxi (zdroj: reversehomesickness.com)

 V městech mívají taxi svá obvyklá stanoviště. Kde se ta místa nachází, obvykle vědí v hotelu. V každém městě je ale s určitostí potkáte před nádražím. Tam čekají na turisty jako supi na svou oběť. Jakmile vystoupíte z vlaku, sesypou se na vás jejich naháněči a nejdřív se vás snaží dostat na hodně předraženou cenu.

Nelekejte se, v Maroku je obvyklé, že místa v taxíku jsou obsazená až do toho posledního, tak v taxi nevyjíždíte sami nebo v průběhu jízdy vám přibude spolupasažér.

Cenu si domluvte předem před nastoupením do vozu. Vyhnete se tím nechtěným překvapením a můžete ji dostatečně usmlouvat. V případě, že nejedete sami, chtějte pouze poměrnou cenu a pokud k vám za jízdy někdo přistoupí, nebojte se usmlouvat si nižší cenu - nejeli jste přece sami ;-)

Taxikáři nemají taxametr a když ano, hrají, že je rozbitý nebo je prostě jen vypnutý.

A jaké jsou obvyklé ceny?

To je těžké s určitostí říct. Na žádném taxi nejsou vylepené oficiální ceny za kilometr a ani jsem je nenašel nikde na internetu. Jedním si můžete být jistý - určitě zaplatíte víc než místní.

Jako vodítko může posloužit Uber v Casablance, který je v ní funkční jako v jediném marockém městě. Za 12 kilometrů z letiště do centra si účtuje paušální jízdné ve výši 305 dirhamů (přes 750 Kč). Podle mě dost nasazená cena. Naštěstí až na tamější letiště vede vlak.

Podle jedné webové stránky jízdné v Marrákeši by mělo být 7 dirhamů za nástup a 4 dirhamy za kilometr (cca 18 Kč za nástup a 10 Kč / kilometr). Jako turistu vás ale nikde za tuto cenu a bez smlouvání nesvezou.

Obvyklé ceny pro turisty - Marrákeš:
letiště - centrum (cca 5 km): 70 dirhamů (usmlouváno na 50 dirhamů)
letiště - Palmereia (cca 12 km): 100 dirhamů / 1 jízda (usmlouváno na 75 dirhamů)

Obvyklé ceny pro turisty - Fez:
letiště - centrum (cca 15 km): 120 - 150 dirhamů
nádraží - centrum (cca 3 km): 20 dirhamů

Obvyklé ceny pro turisty - Meknes:
Meknes - Volubilis (cca 35 km): 300 dirhamů (zpáteční)